saskia van riel +31 6 181 910 61

Blog

Pedicure aan huis Tilburg

Likdoorns


Een likdoorn komt voor op plaatsen waar druk en/of wrijving op de huid wordt uitgeoefend. Likdoorns komen meestal voor op de voetzool, de bovenzijde van de tenen, op de teentop of tussen de vierde en vijfde teen. In het midden van de likdoorn verzamelen zich dode huidresten. Dit is te zien aan de donkere kleur in het midden. Het is zeer pijnlijk, het voelt net aan alsof er een spijker in je voet zit.

Een likdoorn onstaat ook door tenen die in een afwijkende stand staan. Klauw-, hamer- of ruitertenen. Grieks voettype, waarbij de tweede teen langer is dan de grote teen. De likdoorn komt dan voor op de teentop van de tweede teen. Hallux valgus. Dit is een scheefgroeiende grote teen. Door het lopen op te hoge hakken of het dragen van te smalle schoenen.

De likdoorn kan worden weggesneden door een pedicure om de pijn weg te nemen. Vaak komt deze weer terug en is een vervolgbehandeling noodzakelijk.

Soorten likdoorns
Gewone likdoorn (clavus): pijnlijke verhoorning van de opperhuid door druk en/of wrijving.
Weke likdoorn (clavus interdigitalis): zit tussen de tenen, meestal de vierde en de vijfde teen, en is zeer pijnlijk omdat er constant druk op staat.
Vasculaire likdoorn: is pijnlijk doordat er bloedvaatjes mee zijn "gegroeid". Kunnen moeilijk worden weggesneden en worden meestal behandeld met een chemische pakking.
Neurovasculaire likdoorn: hetzelfde als de vasculaire likdoorn, alleen zijn er ook zenuwuiteinden bij. Deze likdoorn is hypergevoelig en komt meestal voor bij mensen met een gevoelige huid op de teentoppen.
Zaadlikdoorn: ontstaat zomaar zonder druk en/of wrijving en lijkt op een klein graankorreltje. Deze is niet pijnlijk.


PEDICURE AAN HUIS TILBURG


You are here: Home Blog
By Saskia van Riel