saskia van riel +31 6 181 910 61

Blog

Pedicure aan huis Tilburg

Morton-Neuroom


Bij Mortons neuralgie raakt de zenuw meestal bekneld tussen de kopjes van het derde en vierde middenvoetsbeentje (tussen andere middenvoetsbeentjes is ook mogelijk). Deze aandoening komt meestal voor in combinatie met een voetafwijking zoals een spreidvoet, holvoet en Hallux valgus alsmede bij sport- en beroepsletsel. Ook kan het het resultaat zijn van hoge hakken, slechte doorbloeding van de middenvoetsbeentjes. Als deze even lang zijn kunnen ze tegen elkaar komen te liggen en als het middenvoetsbeentje van de grote teen korter is dan de rest kan er een overbelasting van de andere plaatsvinden.

De symptomen van morton-neuroom zijn een hevige stekende pijn in de voorvoet en tenen en tintelende tenen. De pijn wordt erger bij samenknijpen of druk op de voet en vermindert bij zitten of liggen. Het komt het meest voor bij vrouwen tussen de 25 en 40 jaar, dit vanwege het schoeisel.

Wat zijn de klachten?
Meestal zijn er geen uitwendige verschijnselen, zoals een bult.
Meestal is de aandoening voelbaar als een brandende pijn die vanuit de bal van de voet/de voorvoet uitstraalt naar de tenen. Er kan gevoelloosheid of een onplezierig gevoel in de tenen ontstaan.
De pijn komt tijdens de slaap eigenlijk niet voor, maar als u activiteiten onderneemt of simpelweg schoenen draagt, wordt de pijn meestal erger.

Hardlopers kunnen pijn voelen bij het afzetten van een startblok.
Schoenen met hoge hakken kunnen de klachten verergeren.
Smalle, te nauwe schoenen zorgen ook vaak voor verergering: de druk op de botjes van de tenen neemt toe waardoor de zenuw meer klem komt te zitten.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?
Uw arts onderzoekt of er een zwelling tussen de middenvoetsbeentjes zit, vraagt of u pijn voelt als hij druk op de voet uitoefent en bekijkt of er sprake is van eeltvorming. Ook kijkt de arts of er aanwijzingen zijn voor andere oorzaken.

De behandeling van een Morton-neuroom is in eerste instantie relatief eenvoudig. Een operatie is niet direct noodzakelijk.
Ruime, comfortabele schoenen geven het bot in de voet de ruimte, waardoor de druk op de zenuw zal verminderen. Inzetstukjes of kussentjes in de schoenen helpen daarbij.
Daarnaast kan de arts niet-hormonale ontstekingswerende medicijnen voorschrijven.
In meer dan tachtig procent van de gevallen zorgt zo’n gecombineerde aanpak voor verlichting.

Wanneer wordt een operatie geadviseerd?
Als een niet-operatieve behandeling niet voldoende helpt, kan de orthopedisch chirurg u adviseren over de mogelijkheden van een operatie. Daarbij wordt een deel van de zenuw of een deel van de laag om de zenuw verwijderd.
Na de ingreep is altijd een korte herstelperiode nodig.


PEDICURE AAN HUIS TILBURG


You are here: Home Blog
By Saskia van Riel